شیریی نخودچی
یکی از انواع شیرینیهای خوشمزه و پر طرفدار ایرانی ست که اصالت آن متعلق به شهر قزوین است و همانطور که از نامش مشخص است، ماده اصلی تشکیلدهنده آن آرد نخودچیست. این شیرینی خوشمزه بیشتر برای عید نوروز تهیه میشود. اگر دوست دارید شیرینی نخودچی خوبی داشته باشید، میتوانید آرد نخودچی را خودتان در منزل تهیه کنید. با مقدار موادی که در این دستور شیرینیپزی قرار گرفته است، میتوانید برای چهارنفر شیرینی نخودچی تهیه کنید.
مواد لازم
پودر قند: ۱۰۰گرم
روغن جامد: ۱۰۰گرم
آرد نخودچی: ۲۰۰گرم
وانیل: یکچهارم قاشق چایخوری
زعفران دمکرده: بهاندازه کافی (دلخواه)
هل سبز: نصف قاشق مرباخوری
طرز تهیه
برای تهیه شیرینی نخودچی خانگی ابتدا پودر قند را الک میکنیم و در ظرفی میریزیم و روغن جامد را به آن اضافه میکنیم و خوب مخلوط میکنیم و ورز میدهیم تا ظاهرش شبیه به خامه شود و بعد آرد نخودچی را کمکم اضافه میکنیم. در ادامه مواد را ورز میدهیم تا مواد منسجم شوند و خمیر از شکنندهبودن دربیاید. همینطور که درحال ورزدادن خمیر هستیم، هل را بههمراه وانیل و زعفران به آن اضافه میکنیم. خمیر که خوب ورز داده شد داخل یک پلاستیک قرار میدهیم و بین ۶ تا ۲۴ساعت در یخچال میگذاریم تا خوب استراحت کند؛ سپس فر را روشن میکنیم تا گرم شود و خمیر را روی تخته آشپزخانه یا یک سطح صاف قرار میدهیم و با وردنه روی خمیر میکشیم تا صاف و یکدست شود. قالبهایی که میخواهیم با آنها شیرینی را قالب بزنیم، روی خمیر امتحان میکنیم بهدلیلآنکه ضخامت خمیر باید بهاندازه قالبها باشد و اگر مشاهده کردیم که ضخامت خمیر بیشتر است با وردنه مجدداً روی خمیر میکشیم تا بازتر شود و به ضخامت موردنظرمان برسد. تمام خمیر را قالب میزنیم و سینی فر را بیرون میآوریم؛ سپس کف آن کاغذ روغنی قرار میدهیم و شیرینیهای قالب زده را در سینی میچینیم و (اگر تمایل داشتید برای زیبایی بیشتر شیرینیها روی آنها کمی خلال پسته بگذارید) در قسمت وسط فر قرار میدهیم و روی ۱۷۰درجهسانتیگراد فر را میگذاریم تا بهمدت ۱۵ الی ۲۰دقیقه شیرینیهای شما پخته شوند؛ البته باید دقت کنید که این زمان قطعی نیست و باید مداوم به شیرینیها سر بزنید تا نسوزند. در آخر زمانیکه شیرینی نخودچیها آماده شدند، سینی را از فر بیرون میآوریم و صبر میکنیم تا کاملاً سرد شوند؛ زیرا زمانیکه شیرینیها داغ هستند بسیار شکننده و ترد هستند و با کوچکترین لمسی خرد میشوند و درنتیجه ظاهرشان خراب میشود. پس از سردشدن شیرینیها آنها را در ظرف موردنظر بچینید و نوش جان کنید. اگر فر در دسترس نداشتید، نگران نباشید. شما میتوانید با کمک تابه دوطرفه یا قابلمه را روی شعلهپخشکن قرار دهید و در قابلمه را بگذارید تا گرم شود؛ سپس داخل قابلمه یک الک به عنوان سه پایه قرار دهید و شیرینیها را داخل یک دیس قرار دهید و روی سه پایه بگذارید و روی در قابلمه دمکنی قرار دهید و بهمدت ۲۵ الی ۳۰دقیقه قرار دهید تا شیرینی پخته شود. برای پخت با تابه دو طرفه، واشر آن را خارج کنید.
نکات
- سه مشخصه اصلی پخت شیرینی نخودچی ایناستکه عطر و بوی آن به مشامتان برسد. زیر شیرینی مقدار خیلی کمی قهوهای شود و چسبنده نباشد. در اواخر پخت یکی از شیرینیها را با کارد نصف کنید تا از پخت کامل آن اطمینان حاصل کنید.
- اگر مواد شیرینی منسجم نبود و ترکدار شد، یکبار از چرخ گوشت رد کنید تا نرم شود.
- حتماً شیرینی نخودچی باید کاملاً سرد و خنک باشد؛ سپس از روی سینی جدا کنید. اگر بهصورت داغ جدا کنید پودر میشود.
- بهتر است از سینی فر برای تهیه این شیرینی استفاده نشود؛ چون زیر شیرینی را تیره میکند.