یک گام تا تولید میلیونی محصولات کشاورزی در قم؛
اجرای الگوی راهبرد کشاورزی تجاری
براساس آمار، اکنون در قم سالانه ۸۰۵هزار تن محصول کشاورزی تولید میشود که این رقم درسال جهش تولید به یکمیلیونتن خواهد رسید. کشاورزی و دامپروری در قم سابقهای طولانی دارد و بهرهبرداران این بخش با وجود محدودیتهای محیطی همچون دسترسی به منابع آبی و سایر نهادههای مورد نیاز برای کار، با تلاش فراوان سهم مهمی از بازار محصولات کشاورزی کشور را به ویژه در زمینه دام و طیور به خود اختصاص دادهاند. بهدلیل محدودیتهای موجود، مسئولان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی قم به دنبال بالابردن سطح تولید محصولات کشاورزی استان از طریق افزایش کمی زمینهای کشاورزی و واحدهای پرورش دام نیستند بلکه تلاش دارند با همکاری کشاورزان و دامپروران، ارتقا میزان تولید محصولات را دنبال کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم در این رابطه گفت: «روند افزایشی تولید محصولات کشاورزی در بخشهای مختلف زراعی، باغی، دامی، شیلات و صنایع تبدیلی و غذایی در قم دنبال میشود و بهزودی سطح تولید این محصولات در استان به بیش از یکمیلیون تن در سال خواهد رسید». بهگزارش ایرنا؛ عباس پورمیدانی ادامه داد: «سازمان جهاد کشاورزی قم باوجود محدودیتهای محیطی استان و مشکلات مالی، تامین امنیت غذایی مردم را دنبال میکند و در همین زمینه توانسته است سطح تولید محصولات باغی در قم را به ۸۱.۵هزارتن و محصولات زراعی را به ۴۰۸هزارتن برساند که با توجه به سطح زمینهای قابلکشت استان، رقم قابلتوجهیست». وی افزود: «در زمینه محصولات دامی و شیلات نیز شاهد رشد تولید استان هستیم بهنحویکه سال گذشته حدود ۸۰هزارتن تخممرغ و یکهزار و ۷۰۰تن انواع شیلات در قم تولید و حتی به بازارهای بینالمللی صادر شد». پورمیدانی گفت: «درهمینراستا جمع کل تولید محصولات بخش کشاورزی استان قم در سال ۹۸ به بیش از ۸۰۵هزارتن رسید که برای امسال این رقم با انجام برنامههای راهبردی و جذب سرمایه موردنیاز، بیش از یکمیلیون تن برآورد شده است». رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم بیان کرد: «همچنین در راستای عمل به سند اشتغال و سرمایهگذاری استان ۱۶۰میلیاردتومان سرمایهگذاری در بخش کشاورزی قم صورت گرفت و برای ۶۱۶تن در این حوزه فرصت شغلی ایجاد شد». وی در ادامه با اشاره به اهمیت توسعه گلخانه در سطح استان، افزود: «سال گذشته ۱۸هکتار گلخانه در سطح استان به بهرهبرداری رسید و شرایط برای احداث ۱۲۰هکتار گلخانه جدید نیز فراهم شد که پس از صدور مجوزهای لازم، کار احداث آن در دسترس اقدام است». وی تأکید کرد: «قم در زمینه تولید ماهیان خاویاری نیز ازجمله استانهای صاحبنام کشور است و با افتتاح شش مجموعه جدید تولید ماهیان خاویاری در قم، ظرفیت تولید استان در این بخش با رشد چشمگیری مواجه خواهد شد». پورمیدانی افزود: «هماکنون سالانه بیش از ۱۴۰کیلو خاویار و ۶۰تن گوشت ماهیان خاویاری در قم تولید میشود که نشاندهنده جایگاه مهم این صنعت غذایی در استان است».
اجرای طرح تغییر الگوی کشت در قم
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قم نیز در این خصوص به ایرنا گفت: «برای نخستینبار در کشور، طرح جامع تغییر الگوی کشت با لحاظ تمام شرایط ازجمله توجه به موضوع مدیریت منابع آبی در قم تهیه و اجرا شد تا روند افزایش تولید محصولات کشاورزی استان بر اساس الگویی منسجم دنبال شود». محمدعلی سلامی افزود: «در الگوی کشت جدید به دنبال استفاده از محصولهای کم آببر و مناسب شرایط اقلیمی قم هستیم تا بخش کشاورزی استان به دلیل محدودیت منابع آبی، دچار بحران نشود». وی بیان کرد: «در این طرح، تمام مؤلفههای موثر در کشاورزی همچون وضعیت و مقدار آب مصرفی، میزان اراضی تحت کشت، شرایط اقلیمی منطقه، مسائل اقتصادی، رویکردهای محیط زیستی و بسیاری از موضوعهای دیگر، موردتوجه قرار میگیرد». سلامی گفت: «استان قم برای کشت بسیاری از گیاهان دارویی نیز مناسب است که البته عموماً گیاهان دارویی کم آب همچون گل محمدی و خارشتر که برای رشد به آب بسیار کمی نیاز دارند مدنظر طرح است». وی بیان کرد: «با استفاده از گیاهان کم آببر و مقاوم با شرایط اقلیمی قم، نهتنها پویایی بخش کشاورزی استان حفظ میشود، بلکه با کشت این گیاهان و اجرای سیستمهای آبیاری تحتفشار میتوان ضمن مصرف آب کمتر، سطح بیشتری از زمینهای کشاورزی قم را زیر کشت برد».
آشنایی کشاورزان قمی با روشهای جدید تولید محصول
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی قم در این خصوص گفت: «کشاورزان قمی بهمنظور تحقق راهبرد جهش تولید، عبور از کشاورزی سنتی و افزایش سطح تولید محصولات، با روشهای جدید تولید محصول آشنا میشوند». عباس خرمی بیان کرد: «هماکنون در مناطق روستایی قم یک شبکه منسجم تبلیغی و عملیاتی فعال را به نام مراکز خدمات کشاورزی غیردولتی در اختیارداریم که بر اساس رویکرد جدید، فعالسازی و ساماندهی آنها را بهعنوان حلقه اتصال کشاورزان و کارشناسان دنبال میکنیم». وی بااشارهبهاینکه مناطق روستایی کانون حضور کشاورزان استان است، افزود: «براساس این طرح از ظرفیت کارشناسی موجود برای انتقال هرچهبیشتر دانش روز در خط مقدم تولید استفاده میشود و کشاورزی مدرن و فناورانه در قم محقق خواهد شد، البته در رسیدن به این هدف نگاه ویژه و حمایتی مسئولان استان به بخش کشاورزی و اقتصاد آن اهمیت فراوانی دارد». خرمی بااشارهبهاینکه تحقق جهش تولید نیازمند برنامهریزی همهجانبه است، گفت: «با حمایت مسئولان، بخش کشاورزی بهعنوان یکی از پایههای مهم اقتصادی کشور همگام با سایر بخشهای تولیدی تمام ظرفیت و توان خود را برای تحقق شعار سال و رفع موانع تولید به کار خواهد گرفت». وی بیان کرد: «تحقق جهش تولید در کشاورزی باعث فرصتسازی در توسعه فعالیتهای مختلف اقتصادی و کاهش اثر تحریمها میشود و به همین دلیل توجه ویژه مسئولان به این بخش و حمایت همهجانبه از آن، امری ضروری است».
راهبرد کشاورزی تجاری در قم دنبال میشود
مدیرتوسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی قم نیز پیرامون این موضوع به ایرنا، گفت: «براساس رویکرد وزارت جهادکشاورزی و بهمنظور افزایش سطح تولید محصولات و کاهش ضایعات، راهبرد کشاورزی تجاری در این استان دنبال خواهد شد». هادی مومنی نسب بیان کرد: «اکنون ازجمله رویکردهای مهم در حوزه کشاورزی، حرکت از کشاورزی تولید محور به سمت کشاورزی تجاری است که باید این موضوع در استان قم نیز اجرایی شود». وی افزود: «در رویکرد کشاورزی تولیدمحور، بدون توجه به فرایندهای قبل و پسازآن، ممکن است آثار نامطلوبی در حوزههایی همچون تأمین نهادههای کیفی، بازار رسانی محصول، حملونقل، ضایعات و تلفات محصول، انبارداری و صادرات آن به وجود آید». وی ادامه داد: «البته این تغییر رویکرد از مشکلترین اقدامات برای اصلاح ساختاری بخش کشاورزی و نیازمند حرکت تدریجی و توسعه خدمات کسبوکارها در این بخش است». مؤمنینسب گفت: «درهمینرابطه تسهیل تغییر رویکرد کشاورزان از کشاورزی معیشتی به کشاورزی تجاری و تشویق آنان به ادغام با یکدیگر و تشکیل سامانههای کشاورزی قوی و تخصصیتر موردتوجه میشود». وی بیان کرد: «همچنین توسعه زنجیره ارزش محصول و اتصال به شبکههای فروش و بازار جهانی باهدف حداکثرسازی ارزش افزوده و رقابتپذیری تولیدها از دیگر مزایای این رویکرد است». وی ادامه داد: «توانمندسازی نیروی انسانی، ارتقاء کیفیت محصولها و ایجاد نهادهای تخصصی کسبوکار در بخش کشاورزی ازجمله مهمترین پیشنیازهای تحقق این راهبرد است که توسط سازمان جهاد کشاورزی قم دنبال خواهد شد».
اجرای طرح ارتقاء سلامت محصولات کشاورزی
همچنین مدیرهماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی قم در این خصوص گفت: «در سال جهش تولید بهمنظور اجرای طرح ملی ارتقای سلامت محصولات کشاورزی در استان، همزمان با افزایش سطح تولید، سه شاخص اصالت، ایمنی و کیفیت محصولات موردبررسی قرار میگیرد». محمدرضا حاجی رضا بیان کرد: «این طرح با همکاری مشترک دستگاههای جهاد کشاورزی، بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و استاندارد اجرا میشود». وی بااشارهبهاینکه رهگیری محصولات کشاورزی و پایش محصولات آلوده از محل تولید تا مصرف از اهداف این طرح است، افزود: «شناسنامهدارکردن محصولات کشاورزی از اولویتهای این طرح است که برای محصولات پرخطر کشاورزی در سطح کشور و استان اجرا میشود». حاجی رضا بااشارهبهاینکه هماکنون دورههای تخصصی در مورد ارتقای سلامت و کیفیت محصولات کشاورزی توسط سازمان جهاد کشاورزی قم برگزار میشود، ابراز امیدواری کرد: «با اجرای طرح ارتقاء سلامت محصولات کشاورزی، زنجیره تولید غذای سالم در سطح مزارع، باغات و سایر بخشهای کشاورزی استان تکمیل شود». وی بااشارهبهاینکه ارتقاء سلامت محصولات کشاورزی قم دارای مزایای اقتصادی قابلتوجهی نیز است، گفت: «کشاورزان قمی نقش مهمی در توسعه اقتصادی استان و تامین امنیت غذایی کشور دارند، بهنحویکه هماکنون بسیاری از تولیدات کشاورزی و دامی قم به سایر استانها صادر میشود. نزدیک به ۱۴هزارتن در بخش کشاورزی قم مشغول فعالیتاند که در این میان بیش از یکهزار تن خانم هستند. بیشتر بهرهبرداران بخش کشاورزی قم را روستاییان استان تشکیل میدهند بهنحویکه کشاورزی بهتنهایی ۴۵درصد اشتغال روستائیان در بخشهای مختلف استان را به خود اختصاص داده است».