خوراکی‌هایی برای درمان آسیب‌‌های ورزشی

فرناز نوری‌زاده: وضعیت تغذیه‌ای ورزشکار بر بروز آسیب‌های ورزشی بسیارتأثیرگذار است و همچنین حتی درصورت آسیب‌دیدگی، تغذیه مناسب می‌تواند روند درمان ورزشکار را بهبود بخشد و نیز سرعت ریکاوری او را افزایش دهد. آسیب‌های ورزشی بی‌شک یکی از مشکلات جدایی‌ناپذیر در ورزش است که بسیاری از ورزشکاران در دوران ورزشی خود با آن روبرو می‌شوند و علاوه‌بر مشکلات جسمی، می‌تواند در روحیات ورزشکار نیز تأثیرات منفی گذاشته و باعث ناامیدی و ناکامی در ورزشکاران شود؛ همچنین آسیب‌های ورزشی می‌توانند عمر ورزشی یک ورزشکار را کم کنند یا پایان دهند و درنتیجه توجه به آن‌ها و رعایت نکات مهم برای پیشگیری از بروز آسیب‌های ورزشی بسیار حائزاهمیت است. بروز آسیب‌های ورزشی به عوامل مختلفی؛ ازجمله وسایل، امکانات، محیط ورزشی، ویژگی‌های ورزشکار (سن، تغذیه، بیماری، گرم نکردن قبل از ورزش، شدت تمرینات، رقابت‌های فشرده و سنگین و ...) و همچنین رشته ورزشی بستگی دارد. سال‌هاست که ازسوی کارشناسان نقش تغذیه در پیشگیری و درمان آسیب‌های ورزشی موردبررسی قرار گرفته و لازم‌به‌ذکر است که وضعیت تغذیه‌ای ورزشکار بر بروز آسیب‌های ورزشی بسیارتأثیرگذار است و حتی درصورت آسیب‌دیدگی، تغذیه مناسب می‌تواند روند درمان ورزشکار را بهبود بخشد و سرعت ریکاوری او را افزایش دهد. اگر ورزشکاری دچار آسیب‌دیدگی شد باید حتماً به تغذیه خود توجه کند؛ و این یک توصیه غیرکارشناسی نیست. بسیاری از ورزشکاران در دوران مصدومیت خود برای جلوگیری از چاقی و اضافه‌وزن، دریافت کالری و هم‌چنین دریافت منابع غذایی حاوی کربوهیدرات را به‌شدت کاهش می‌دهند؛ غافل‌ازآنکه این کاهش دریافت کالری و کربوهیدرات می‌تواند فرد را درمعرض مشکلات زیادی قرار دهد و روند درمان او را کند. طبق توصیه متخصصان؛ ورزشکاران می‌توانند بامراجعه‌به کارشناس تغذیه و دریافت برنامه غذایی مناسب هم از دریافت کالری خود مطمئن شوند و هم از ابتلا به اضافه‌وزن و چاقی جلوگیری کنند. ورزشکار آسیب‌دیده مصرف منابع غذایی حاوی پروتئین را باید جدی بگیرد و بداند پروتئین برای ترمیم عضلات و پیشگیری از تحلیل آن‌ها بسیارمهم و ضروری است. بهتر است که ورزشکاران پروتئین موردنیاز خود درطول‌روز و در تمام وعده‌های غذایی را تقسیم کنند و از مصرف پروتئین، تنها در یک‌وعده خودداری کنند. نیز توجه به سطح ویتامین D و کلسیم بدن در دوران مصدومیت بسیار ضروری‌ست و باید بدانیم که کمبود کلسیم و ویتامین D روند بازسازی عضلات یا بهبود شکستگی‌ها و پارگی‌ها را با اختلال روبرو می‌کند و درصورت کمبود آن‌ها باید از مکمل‌ها زیرنظر پزشک و کارشناس تغذیه استفاده شود و منابع غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D را فراموش نکرد. لبنیات یکی از بهترین گزینه‌ها برای دوران مصدومیت است؛ زیرا این‌محصولات علاوه‌بر کلسیم و دیگر مواد معدنی، پروتئین باکیفیتی دارند که ورزشکاران می‌توانند با مصرف آن‌ها، درصدی از نیاز به پروتئین خود را تأمین کنند. دراین‌دوران منابع غذایی حاوی امگا ۳ به‌شدت پیشنهاد می‌شود؛ چراکه امگا ۳ به کاهش التهاب و جلوگیری از تحلیل توده عضلانی درطول دوره عدم‌فعالیت ورزشی بسیار کمک می‌کند. از منابع فوق‌العاده امگا ۳ می‌توان به گردو، انواع ماهی، تخم کتان، دانه چیا و حتی سویا اشاره کرد. دریافت پلی‌فنول‌ها برای ترمیم عضله بسیار ضروری‌ست و از منابع غذایی حاوی پلی‌فنول‌ها می‌توان به چای، غلات کامل، سیب، انگور، مرکبات، انواع توت، پیاز، قهوه، شکلات تلخ، کلم قرمز، اسفناج، مغزها و ... اشاره کرد که عمدتاً همیشه دردسترس هستند. پلی‌فنول‌ها به کاهش التهاب و هم‌چنین کاهش رادیکال‌های آزاد کمک کرده و درنتیجه می‌توانند سرعت ریکاوری را افزایش دهند. از دیگر مواردی‌که ورزشکاران آسیب‌دیده باید به آن توجه کنند، دریافت موادغذایی حاوی ویتامین C است. این ویتامین برای ساخت کلاژن که به نگهداری استخوان‌ها و تاندون و عضلات کمک می‌کند، ضروری بوده و باید خاطرنشان کنیم که مرکبات، فلفل دلمه‌ای، کلم بروکلی، کیوی، گوجه‌فرنگی، توت‌فرنگی، آناناس و انبه؛ از بهترین و غنی‌ترین منابع ویتامین C در میان موادغذایی طبیعی به‌شمار می‌روند. فدراسیون پزشکی ورزشی

 

ارسال دیدگاه شما

هفته‌نامه در یک نگاه
ویژه نامه
بالای صفحه