نگاهی به خواص و فواید مصرف آجیل در ایام نوروز

آجيل درمانی!

يكي از تنقلاتي كه در ايام عيد بسيار مصرف مي‌شود آجيل است. در ديد و بازديدهاي هر روزه، حتما مقدار قابل توجهي آجيل هم نوش جان مي‌كنيد. اما خوب است نكاتي در مورد آجيل و فوايد آن هم بدانيد. مصرف آجيل به عنوان بخشي از يك رژيم غذايي سالم و متعادل، براي حفظ سلامت قلب بسيار مفيد است. در حقيقت مصرف گردو، بادام و ساير مغزها باعث كاهش كلسترول خون مي‌شود و از آنجا كه شرايط نگهداري و حمل اين مواد به محل كار يا مدرسه نيز بسيار راحت است، مي‌توان به عنوان ميان‌وعده‌اي مغذي نيز از آنها استفاده كرد. مطالعات در اين زمينه نشان مي‌دهد در افرادي كه از آجيل به عنوان يك رژيم غذايي براي سلامت قلب استفاده مي‌كنند، ميزان كلسترول مضر خون كاهش مي‌يابد. خوب است بدانيد بالا بودن ميزان اين نوع كلسترول در خون از دلايل اصلي بيماري‌هاي قلبي است. همچنين با مصرف مناسب اين مغزها مي‌توان از ايجاد لخته‌هاي خوني جلوگيري و از بروز حمله‌هاي قلبي نيز پيشگيري كرد. البته تمام اين موارد به عنوان يك پيشنهاد مطرح شده و هنوز صددرصد ثابت نشده‌اند.
آجيل، حافظ سلامت قلب
البته بسته به نوع آجيل، اين موضوع فرق مي‌كند؛ محققان بر اين عقيده‌اند كه بيشتر انواع آجيل داراي مواد زير هستند كه موادي مفيد براي سلامت قلب مي‌باشند.
چربي غيراشباع: هنوز دليل اصلي اين مطلب مشخص نشده اما معلوم شده است كه چربي مفيد موجود در آجيل سطح كلسترول مضر خون را كاهش مي‌دهد.
اسيدهاي چرب امگا3: بسياري از آجيل‌ها داراي ميزان خوبي از اسيدهاي چرب امگا 3 هستند. امگا3 از انواع مفيد اسيدهاي چرب است كه به سلامت قلب كمك مي‌كند. اين اسيدهاي چرب در مواد ديگري مانند گوشت بسياري از ماهي‌ها نيز يافت مي‌شوند ولي آجيل يكي از بهترين منابع گياهي آن است.
فيبر: همه انواع آجيل، ميزان زيادي فيبر دارند كه باعث كاهش ميزان كلسترول مي‌شود. همچنين موجب حس سيري در فرد شده و باعث مي‌شود كه كمتر غذا بخورد. مصرف فيبر در پيشگيري از ديابت نيز موثر است.
ويتامين E: البته محققان هنوز به اين مطلب اطمينان ندارند ولي فكر مي‌كنند كه ويتامين E مي‌تواند رشد و افزايش پلاك در شريان‌ها را كه موجب باريك شدن آنها و در نتيجه درد قفسه سينه و حمله‌هاي قلبي مي‌شود را كنترل و متوقف كند.
مصرف آجيل به چه مقدار؟
آجيل شامل مقدار بسيار زيادي چربي است (حدود 80‌‌درصد آجيل را چربي تشكيل مي‌دهد) و با وجود اين كه بيشتر اين ميزان چربي براي سلامتي مفيد است اما باز هم مقدار زيادي كالري دارد. به اين دليل است كه بايد آجيل را در حد اعتدال مصرف كنيم. در حقيقت بهتر است آجيل را جايگزين بخشي از موادي بكنيد كه چربي اشباع دارند مانند گوشت قرمز، تخم مرغ و محصولات لبني. طبق نتايج ارائه شده توسط موسسه غذا و دارو(FDA)، مصرف روزانه 5/ 42 گرم از انواع آجيل مانند بادام، فندق، بادام زميني، گردو و پسته مي‌تواند خطر احتمال به بيماري‌هاي قلبي را كاهش دهد. البته باز هم بايد دقت كنيد كه مصرف آجيل بايد بخشي از رژيم غذايي شما باشد. به اين معني كه تصور نكنيم خوردن آجيل و كم نكردن مصرف چربي‌هاي اشباع  موجود در لبنيات و گوشت مي‌تواند سلامت قلب شما را بيمه كند.حال به طور خلاصه در مورد مواد مغذی هر یک از انواع آجیل ها می خوانیم:
بادام هندی
بادام هندی به صورت معلق از ساقه های گیاهی به نام CASHEW PEAR می روید. بادام هندی از برزیل آمده است و توسط کاشفان پرتغالی به هند آورده شده است. بادام هندی بیشتر به عنوان یک نوع آجیل و تنقلات خورده می شود، اما از آن می توان در تهیه برخی از غذاها نیز استفاده کرد. بادام هندی سرشار از ویتامین A‌ است.
پسته
در چین به پسته‌، " آجیل خندان " می گویند. پسته قدمتی صد هزار ساله دارد. برای اولین بار در خاورمیانه، ایران و سوریه کاشته شد و بعد به یونان و بقیه کشورهای اروپایی راه یافت. طبقه یک افسانه قدیمی، عشاق، یکدیگر را در باغ پسته ملاقات می کردند تا صدای ترک و شکستن پوست پسته را به هنگام باز شدن آن بشنوند. زیرا عقیده داشتند، این كار برای آنها خوشبختی به ارمغان می آورد. مغز پسته یکی از تنقلات بسیار مفید است. پسته منبع خوبی از کلسیم  ، منیزیم ، فسفر ، پتاسیم ، آهن  ، فولات و پروتئین است.
گردو
 گردو  از دوران ما قبل تاریخ وجود داشته است. در قرون وسطی اعتقاد بر این بود که گردو سردرد را معالجه می کند. حتی شواهدی دال بر وجود یک باغ گردوی بسیار زیبا در باغ های معلق بابل وجود دارد. گردو هم به صورت خشكبار و هم به صورت تازه خورده می شود و از آن در تهیه برخی ازغذاها استفاده می شود. گردو منبع خوبی از فسفر، پتاسیم ، منیزیم  ، پروتئین و ویتامین E‌ است.
بادام زمینی
 بادام زمینی  به دلیل میزان بالای پروتئین و روغن موجود در آن، بسیارمغذی است. همچنین غنی از ویتامین B و E است. از روغن بادام زمینی در تهیه بسیاری از غذاها و تهیه مارگارین استفاده می‌شود.
فندق
قرنهاست که انسان ها فندق می‌خورند. درقرن حاضر، گونه های متعددی از آن کاشته می‌شود. فندق به صورت خوشه های چهار تا پنج تایی و درون غلاف می‌روید. فندق سرشار از فیبر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و ویتامین E است. فندق بسیارمغذی و خوش طعم است و در برخی غذاها نیز از آن استفاده می شود.
بادام
دو نوع بادام وجود دارد : بادام تلخ و شیرین . هر دو نوع آن، بومی خاورمیانه است، اما قرنهاست که در اروپا و آمریکا نیز کاشته می شود. بادام بسیار مورد علاقه فراعنه مصر بوده است و آنها طعم بادام را در نان خود بسیار دوست داشتند. بادام در فرهنگ نژادی مناطق مختلف جایگاه مهمی داشته است. رومی‌ها بادام را در مراسم عروسی به عنوان سمبل خوشبختی و باروری به عروس و داماد هدیه می دادند. این سنت هنوز هم در ایتالیا رواج دارد. از بادام تلخ برای تهیه روغن بادام استفاده می شود. بادام منبع مهمی از ویتامین ها و مواد معدنی است و غنی از پروتئین  ، منیزیم ، فسفر، روی ، کلسیم ، فولات و ویتامین E است.
تخمه كدو
این دانه‌ها به رنگ سبز کمرنگ هستند و می توان آنها را به صورت خام یا بو داده مصرف کرد. حاوی مقدار بالایی پروتئین ، آهن ، روی و فسفر است. پائیز که فصل کدو تنبل است، می توانید تخمه آن را خشک کنید.
تخمه آفتابگردان
گل آفتابگردان از خانواده گل مینا است. سرخ پوستان آمریکا، گل آفتابگردان را 2000 سال قبل می کاشتند. تخمه آفتابگردان را می توان به صورت خام  یا بو داده مصرف کرد كه غنی از پتاسیم، فسفر، پروتئین، آهن و کلسیم است.

ارسال دیدگاه شما

هفته‌نامه در یک نگاه
ویژه نامه
بالای صفحه