در گذشتهای نهچنداندور، WeWork ستاره درخشان دنیای استارتآپ بود؛ نیرویی انقلابی در صنعت فضای اداری با ارزش نجومی 47میلیارددلار. اوجگیریِ شهابسنگ اما بهزودی با یک سقوط چشمگیر همراه؛ و WeWork از دُورِ رقابتها خارج شد. مدل کسبوکار جاهطلبانه، عادات عجیبِ بنیانگذارش؛ و تأثیر لرزهای همهگیری COVID-19 بر ثروت این شرکت را باید اصلیترین عوامل دراینفاجعه نامید. آغازِ طوفانیِ WeWork نشاندهنده یک تغییر پارادایم در بازارِ فعالیتهای اداری بود. هدفش، برهمزدنِ مدل سنتیِ بازارِ املاکومستغلات با تضمین اجارهنامههای طولانیمدت و واگذاریِ فضا به مشاغل کوچک بود. اینرویکرد که درابتدا رشد سریع درآمد را درپی داشت؛ اما بهقیمت زیانِ شدید تمام شد. «استیو کلیتون» (رئیس صندوقهای سهام در شرکت خدمات مالیِ Hargreaves Lansdown) تأکید میکند: «این برند، محصول یک دوره رونق بود؛ و در دوران رونق، سرمایهگذاران چراغهای هشدار چشمکزن را نادیده میگیرند!» جالبآنکه درست قبل از اعلام ورشکستگی، «نیومان» (خالق این برند) گفته بود: «بهنظرم با یک استراتژی و گروه مناسب درجهتِ سازماندهی مجدد، WeWork را قادر میسازد تا باز موفق شود»؛ ادعایی که از خوشبینیِ نامعقولِ او علیرغم طوفان مالی قریبالوقوع، حکایت داشت! طبق گزارش رسانه Startup Story؛ مشکلات این شرکت، متأثر از همهگیریِ کرونا تشدید شد. انطباق جهان با دورکاری، تقاضا برای فضای اداری را بهشدت کاهش داد و منجر به لغو قراردادهای مشتریانِ شرکتی شد. کوششها برای اصلاح اجارهها و بازسازی بدهیها به جایی نرسید و شرکت، در یک باتلاق مالی گرفتار آمد.
«ویوُرک» چیست؟
یک استارتآپِ فناوری که فضاهای کاریِ مشترک مبتنیبر اجاره را در مناطق شهری در سراسر جهان اداره میکرد. بهطورخلاصه: شرکتی که فضایی اداری را بلندمدت اجاره میکرد تا در کوتاهمدت آنرا به دیگران اجاره دهد. اساساً Coworking (فعالیت در فضای کاری اشتراکی)، انجامِ «کار گروهی» توسط چندنفر در یک مکان است. «ویوُرک» تأمینکننده اینفضا برای کسبوکارها بود.
«ویوُرک» برای خودش «تکشاخِ» (استارتآپهای حوزه کسبوکار با بیش از یکمیلیارددلار ارزش) تقریباً شکستناپذیری بود؛ با یک بنیانگذار و مدیر اجراییِ فراتر از تصور! حالا در چرخشی خیرهکننده از رویگردانیِ شانس، این شرکت اعلام ورشکستگی کرده است. چرا «ویوُرک» به اینجا رسید؟
در مسیر اشتباه ...
وقتی پته «ویوُرک» روی آب افتاد، سرمایهگذاران از مدل کسبوکار و حاکمیت بحثبرانگیزِ این شرکت ناامید شدند ...
سؤالاتی درمورد فرهنگ و سَبکِ کاریِ نامتعارفِ «آدام نیومان» (مدیرعامل) مطرح؛ و طیِ مدتی کوتاه، او از چهرهای کاریزماتیک به فردی بحثبرانگیز تبدیل شد ...
متعاقباً چندین شکایت علیه این شرکت؛ ازجمله رفتارهای تبعیضآمیزِ نژادی و جنسیتی و آزار جنسی تشکیل شد.
«ویوُرک» برای خودش «تکشاخِ» (استارتآپهای حوزه کسبوکار با بیش از یکمیلیارددلار ارزش) تقریباً شکستناپذیری بود؛ با یک بنیانگذار و مدیر اجراییِ فراتر از تصور! حالا در چرخشی خیرهکننده از رویگردانیِ شانس، این شرکت اعلام ورشکستگی کرده است. چرا «ویوُرک» به اینجا رسید؟
چهچیزی اشتباه پیش رفت؟
زیانهای آشکارشده «ویوُرک»درخلالِ ثبت IPO:
2016
429.7 میلیوندلار
2017
933.5 میلیوندلار
2018
1.93 میلیارددلار
فروپاشی «ویوُرک» از سال 2019 آغاز شد؛ وقتی یک IPO (اولین فروش سهام یک شرکت خصوصی که طی آن، به شرکتی عمومی تبدیل میشود) را ارائه کرد.
پیشازآن، ارزش شرکت 47میلیارددلار بود؛ ایناقدام، وضعیت مالیِ شرکت را زیر ذرهبین بُرد و مشخص شد که دچار کاهش نقدینگیست و درواقع
فقط 10میلیارددلار ارزش دارد!
گاهشمار: «ویوُرک» از ابتدا تا انتها
2010
«ویوُرک» در «نیویورک» و توسط «آدام نیومان» (اسرائیلیالاصل) همسرش «رِبِکا پالترو»؛ و «میگل مَککِلوِی» (متولد آمریکا) تأسیس شد.
آوریل 2011
اولین دفتر مشترک «ویوُرک» در «سوهو» (منهتن) افتتاح شد.
آوریل 2012
17میلیوندلار در سری A (مرحله اول تأمین سرمایه موردنیاز استارتآپها) برای آن جمع میشود.
سقوط یک نمادِ موفق!
«آدام نیومان» بهخاطر ظاهر خاصش (موهای بلند و نامرتب) و راهرفتنِ «پابرهنه» در دفتر معروف بود. «ماسایوشی سان» (مدیرعامل SoftBank)
او را با «جک ما» (بنیانگذار Alibaba) مقایسه کرد.
بهمحضِ بررسی وضعیت مالی «ویوُرک» بسیاری از اسرارِ «نیومان» نیز فاش شد:
او در «ویوُرک»، کنترل بیشتری نسبت به سایر سهامداران داشت. طبق اسناد شرکت؛ اگر میمُرد همسرش «ربکا» باید رهبر بعدیِ شرکت را انتخاب میکرد.
«والاستریت ژورنال» فاش کرد: «نیومان» بهصورت خصوصی ملک میخرید، آنرا به «ویوُرک» اجاره میداد و بهطور همزمان از «ویوُرک» با بهره کم یا بدون بهره وام میگرفت.
موقعیت قویِ «نیومان» به او اجازه داد از «شیوههای مالی نامتعارف» استفاده کند که بسیاری اینکار را «تضاد منافع» میدانند.
«ویوُرک» تقریباً ششمیلیوندلار به او پرداخت تا به The We Company تغییرِنام دهد؛ علامت تجاریِ متعلق به «نیومان»!
ژانویه 2019
«ویوُرک» (WeWork) نام خود را به The We Company تغییر میدهد.
ردِپای شرکت: 425 مکان در 100 شهر
و 27 کشور؛ و تقریباً 600هزار عضو.
ارزش: 47میلیارددلار
اوت 2019
همهچیز بهسرعت در مسیر اشتباه میافتد!
بیانیه IPO خود را منتشر میکند.
سپتامبر 2019
«آدام نیومان» از مدیرعاملی استعفا؛ و جایش را به «آرتور مینسون» و «سباستین گانینگهام» داد.
برنامه کاهش نیروی کار بهسرعت در دستورکار قرار گرفت.
فوریه 2013
40میلیوندلار سرمایه در سری B جمعآوری میکند.
دراینزمان بود گسترش سریع شرکت آغاز شد و دهها قرارداد اجاره امضا کرد.
نوامبر 2013
جمعآوری 157میلیوندلار بودجه سری C؛ و تبدیلشدن به «تکشاخ»
ارزش دراینمرحله: 1.6میلیارددلار
ژانویه 2015 تا دسامبر 2016
درخلالِ گسترش جهانی شرکت دفاتر «ویوُرک» از 65 مکان به 110مورد؛ و اعضای آن از 16هزارنفر به 80هزارنفر افزایش مییابد.
اوت 2017
شرکت SoftBank مبلغ 4.4میلیارددلار در «ویوُرک» سرمایهگذاری میکند که اولین سرمایهگذاریِ آن، دراینشرکت است. رقم نهاییِ سرمایهگذاری «سافتبانک» دراینشرکت حدود 17میلیارددلار بود.
ارزش: 20میلیارددلار
فوریه 2020
«سَندیپ ماترانی» مدیرعاملِ جدید میشود.
اکتبر 2021
برند WE مجدد به WeWork ریبرندینگ میکُنَد.
مارس 2022
سریال WeCrashed از «اَپِل تیویپلاس» با بازی «اَن هَتوِی» و «جَرِد لِتو» (در نقشهای ربکا و آدام) منتشر شد.
12 آوریل 2023
ارزش شرکت به 380 میلیوندلار سقوط میکند!
می 2023
«سَندیپ ماترانی» از مدیرعاملی کناره میگیرد.
8 اوت 2023
ورشکستگی «ویوُرک» درحالی رخ داد که این شرکت، بین ۱۰ تا ۵۰میلیارددلار بدهی دارد! افشای یکسری پروندهها نشان داد:
«آدام نیومان» از سرمایههای شرکت، برای اهداف شخصی سوءاستفاده کرده. «ویوُرک» سال ۲۰۲۱ وارد بازار بورس شد؛ اما خیلیزود ۹۸درصدِ ارزش بازارش را از دست داد. هنگام اعلام ورشکستگی، هر سهم شرکت، با قیمت تنها ۸۳سنت درحالمعامله بود.
6 نوامبر 2023
اعلام ورشکستگیِ یک تکشاخ!